Διακριβώθηκε πλήρως η δράση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας ληστειών, κλοπών και αποπειρών κλοπών, κυρίως σε εταιρείες και καταστήματα super market, περιοχών της Εύβοιας, Βοιωτίας, αλλά και της Αττικής

Στο πλαίσιο της πολύμηνης και εμπεριστατωμένης έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, ταυτοποιήθηκαν συνολικά (10) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Εξιχνιάσθηκαν (6) ληστείες, (9) κλοπές και (5) απόπειρες κλοπών, εκ των οποίων οι (2) σε Α.Τ.Μ. τραπεζών που ήταν εγκατεστημένα σε προσόψεις καταστημάτων super market περιοχών της Εύβοιας

Επίσης εξιχνιάσθηκαν (8) κλοπές οχημάτων, τα περισσότερα από τα οποία σε περιοχές της Αττικής, καθώς και ο εμπρησμός (5) εξ αυτών, μετά την ολοκλήρωση των εγκληματικών ενεργειών της σπείρας

Η λεία τους περιλαμβάνει κυρίως χρηματοκιβώτια εταιρειών, χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικές συσκευές και κοσμήματα

Από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, στο πλαίσιο πολύμηνης και εμπεριστατωμένης έρευνας, διακριβώθηκε πλήρως η δράση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας ληστειών, κλοπών και αποπειρών κλοπών, κυρίως σε εταιρείες και καταστήματα super market, περιοχών της Εύβοιας, Βοιωτίας, αλλά και της Αττικής.

Έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, που προέκυψαν από την ενδελεχή προανακριτική διαδικασία, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία δέκα (10) μελών της σπείρας και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, εμπρησμών οχημάτων και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όπως διακριβώθηκε, οι ανωτέρω είχαν συγκροτήσει, το χρονικό διάστημα από την 19-08-2017, έως την 29-09-2018, δομημένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, σκοπός της οποίας ήταν η διάπραξη ληστειών και κλοπών, από επιχειρήσεις και καταστήματα.

Ειδικότερα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας δρούσαν σε περιοχές της Εύβοιας, Βοιωτίας και Αττικής, ενώ χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριό τους περιοχή της Αττικής.

Η σύνθεση της «επιχειρησιακής» ομάδας δεν ήταν πάντα σταθερή, καθώς δρούσαν, κατά περίπτωση, από δύο έως έξι άτομα, ενώ φρόντιζαν να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, με κουκούλες τύπου « full face ».

Οι δράστες παραβίαζαν εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και καταστημάτων και στη συνέχεια προέβαιναν στην αφαίρεση χρηματοκιβωτίων, χρηματικών ποσών, τιμαλφών και ηλεκτρονικών συσκευών από το εσωτερικό τους.

Συνήθως, έφεραν μαζί τους πυροβόλα όπλα, μεταλλικές ράβδους και βαριοπούλες, που χρησιμοποιούσαν αφενός μεν για να παραβιάζουν θύρες ή υαλοπίνακες των επιχειρήσεων, αφετέρου δε για να απειλήσουν τυχόν υπαλλήλους εταιρειών παροχής υπηρεσιών φύλαξης.

Τους ανωτέρω υπαλλήλους, συνήθως ακινητοποιούσαν με την χρήση σωματικής βίας, ενώ ακολούθως δέσμευαν αυτούς με τη χρήση tire up (δεματικά καλωδίων).

Smart Start

Για την επίτευξη της εξακολουθητικής δράσης τους, τα μέλη της σπείρας αφαιρούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα από διάφορες περιοχές της Αττικής, τα οποία χρησιμοποιούσαν τόσο για τις μετακινήσεις τους στους υποψήφιους «στόχους» τους, όσο και για την διαφυγή τους.

Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση των εγκληματικών τους ενεργειών, εγκατέλειπαν τα κλεμμένα οχήματα σε ερημικές τοποθεσίες, καταστρέφοντας τα περισσότερα από αυτά ολοσχερώς, με την πρόκληση πυρκαγιάς.

Αναλυτικότερα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενέχονται, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, στη διάπραξη:

(6) ληστειών

 • (3) ληστείες σε εταιρείες περιοχών της Εύβοιας,
 • ληστεία σε εταιρεία περιοχής της Βοιωτίας,
 • ληστεία σε κατάστημα super market περιοχής της Εύβοιας, καθώς και
 • ληστεία σε βάρος ατόμων, τα οποία είχαν σταθμεύσει προσωρινά το όχημά τους, σε περιοχή της Αττικής.

(9) κλοπών

 • (2) κλοπές από εταιρείες περιοχών της Βοιωτίας,
 • κλοπή από εταιρεία περιοχής της Εύβοιας,
 • κλοπή από εταιρεία περιοχής της Αττικής,
 • (3) κλοπές από καταστήματα super market περιοχών της Εύβοιας,
 • κλοπή από κατάστημα πρατηρίου άρτου της Εύβοιας, καθώς και
 • κλοπή από κατάστημα πλυντηρίου αυτοκινήτων της Εύβοιας.

(5) αποπειρών κλοπών

 • απόπειρα κλοπής από εταιρεία περιοχής της Βοιωτίας,
 • απόπειρα κλοπής από κατάστημα super market περιοχής της Βοιωτίας,
 • απόπειρα κλοπής από κατάστημα super market περιοχής της Αττικής,
 • (2) απόπειρες κλοπών σε Α.Τ.Μ. τραπεζών, τα οποία ήταν εγκατεστημένα σε προσόψεις καταστημάτων super market περιοχών της Εύβοιας.

Επιπλέον, τα μέλη της σπείρας, ενέχονται στη διάπραξη συνολικά οκτώ (8) κλοπών οχημάτων και συγκεκριμένα (2) οχημάτων από εταιρείες περιοχών της Εύβοιας, καθώς και (6) οχημάτων από περιοχές της Αττικής, που χρησιμοποίησαν για την διευκόλυνση της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Τα ανωτέρω (6) οχήματα εγκατέλειψαν ακολούθως σε περιοχές της Εύβοιας, ενώ σε (5) εξ αυτών προκάλεσαν εμπρησμό, καταστρέφοντάς τα ολοσχερώς, για να «εξαφανίσουν» τα ίχνη τους.

Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη και εξακολουθητική δράση τους, περιλαμβάνει κυρίως χρηματοκιβώτια εταιρειών (τα περισσότερα από τα οποία ήταν κενά περιεχομένου ή περιείχαν μόνο έγγραφα), χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικές συσκευές και κοσμήματα.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2018, η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα είχε αποδομηθεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς τότε είχαν συλληφθεί οκτώ (8) μέλη της (σχετικές οι από 20-11-2018 δηλώσεις του Διευθυντή της Δ.Α.Α. και της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας).

Smart Start