Μπορεί σήμερα η βαθμολογία των 5 αστέρων να έχει γίνει συνήθεια και οι αυτοκινητοβιομηχανίες να μας προσφέρουν αυτοκίνητα με άριστη ενεργητική και παθητική ασφάλεια, αλλά πριν από μία 20ετία η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική.

Το Citroen Saxo είναι ένα από τα αυτοκίνητα που λατρεύτηκαν από το νεανικό κοινό, ιδιαίτερα στην κορυφαία έκδοση VTS, αλλά βλέποντας κανείς με τη σημερινή ματιά το crash test του τότε, διαπιστώνει
πόσο ευάλωτο είναι σε πλευρικές ή μετωπικές κρούσεις. Ο θεσμός το είχε βαθμολογήσει εν έτει 2000 με μόλις δύο αστέρια, καταγράφοντας σοβαρές παρατηρήσεις.
Η πρώτη παρατήρηση σχετίζεται με τον αερόσακο του οδηγού, ο οποίος στρέφεται κατά το άνοιγμα ελαφρώς προς τα κάτω, με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχει επαφή του οδηγού με το τιμόνι. Επιπλέον το φορτίο δεν απορροφήθηκε αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καταπόνηση στις επιφάνειες της καμπίνας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο τραυματισμό. Τέλος, ανατριχίλα προκαλεί η στιγμή που η πόρτα του οδηγού ανοίγει τελείως κατά την μετωπική σύγκρουση.

Smart Start

Πηγή: carhellas.blogspot.com